NFF

Burde vi alle ha vår egen etiske, moralsk veiviser?

Burde vi alle ha vår egen etiske, moralsk veiviser?

 

MORALFILOSOFI: alle trenere bør lage sitt eget “tankekart” for å forme sitt verdigrunnlag: Tankekart: Reidar Schjei

Faglig utvikling

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Å handle moralsk er å gjøre noe som samstemmer med gjeldende aksepterte samfunnsmessige normer og verdier og gjelder innenfor all virksomhet, enten det er i arbeidslivet eller innen fotballen. 

Det motsatte er selvsagt når man handler umoralsk, da bryter man bevisst med normene for hva som er anerkjent som moralske. Det er ikke ofte, men det skjer at vi som trenere står frem som umoralske. Derfor kan det være på sin plass og se litt på hva som legges i dette med å ha sin egen moralfilosofi.

Dette er en oppdatering av en tidligere artikkel Moralfilosofi, en etisk moralsk veiviser i fotballen som ble gitt ut på fotballtreneren.no i 2020 men er fortsatt like viktig i fotballens verden. Link til slutt i artikkelen.

Forebygging og håndtering av vold trusler, seksuell trakassering i fotballen og annen idrett.

NFF presiserer

-Fotball skal være et trygt og godt sted å være er utgangspunkt for arbeidet med forebygging og håndtering av vold, trusler, diskriminering, hets, mobbing, doping, kampfiksing, seksuell trakassering og seksuelle overgrep. 
 

-Fotballen har en rolle i samfunnsproblemet vold og trusler. Ved siden av skolen er idretten den viktigste fellesarenaen for oppvekst i Norge. Mer enn 370 000 aktive medlemmer og til sammen rundt 2 millioner mennesker har fotball som en viktig del av hverdagen. I fotballen utvikler vi ikke bare fotballspillere, vi utdanner barna våre i en lagidrett og i et samfunnsfellesskap.

Her må alle (ca. 2 mill) som liker fotball, enhver idrett, ivrig supporter, klubb, trener, foreldre en plikt til å være med å bekjempe dette.

Burde vi alle ha vår egen etiske, moralsk veiviser?

Alle trenere bør ha sin egen moralfilosofi og verdigrunnlag. Det omtales ofte som «gode verdier», som forteller noe om trenerens ønskede adferd og handlemåter i møte med ulike mennesker i trenerrollen.

De aller beste utøver dette langt utover sin arena med spillere og innad i klubben. De berører alle de har omgang med, supportere, media, ja, nasjonen eller sågar verden rundt seg.

Les fotballtreneren.no : Moralfilosofi, en etisk moralsk veiviser i fotballen.

Anbefales å lese:

Hvorfor trenger vi etiske retningslinjer for trenere?

Hva etikk bør bety for god praksis i fotballen, er noe jeg mener vi burde viet mer oppmerksomhet i miljøet vårt. All idrett, og fotball i særdeleshet, har som et av sine viktigste prinsipper å etterleve begrepet Fair Play og respekt for andre aktører innen fotballen. Men hva betyr dette i praksis for fotballtrenere?

Svaret på dette gir finner dere på fotballtreneren.no skrevet av Teddy Moen i 2021  LINK: fotballtreneren.no
Hvorfor trenger vi etiske retningslinjer for trenere?