Foto: norske Julian Ryerson Borussia Dortmund
Nyheter
Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener/NIF Olympiatoppen
Dette har Generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken valgt å kalle dagens utfordring når det gjelder A-landslaget sitt forsvarsspill i en kommentar til nettavisen.no (link til slutt)
Karl-Petter Løken ser at ting har endret seg radikalt.
Løken og hans kollegaer i NFF har nemlig innsett at Norge har havnet i bakleksa når det kommer til forsvarsspill. Han ønsker derfor en økt bevisstgjøring av betydningen og viktigheten av det defensive hos spillere, trenere og ledere på de ulike nivåene i norsk fotball.
–Vi kan se etter de mer typiske forsvarstypene framover og gi dem litt ekstra påfyll i hverdagen eller kanskje trenings hverdagen kan bli litt annerledes. Det ønsker vi å bidra til. Vi trenger et bedre utvalg, og som vi ser fra tallene, vi må bli flinkere til å forsvare oss sier Løken til nettavisen.no
Hvem snakker om Julian Ryerson?
Nå ønsker Norges Fotballforbund (NFF) at det skal snakkes mer om Ryerson og få fram flere typer som ham i Norge.
Løken er, i likhet med alle oss andre, full av superlativer for det han så av 26-åringen i etter å ha sett Champions League-semifinalen mellom
Borussia Dortmund og PSG.
–Julian Ryerson er helt fantastisk. Det har han også vært på landslaget.
Men forsvarsspill i dagens fotball er jo ikke enkeltspillere, det er kollektivt,
sier Løken.
«Prosjekt forsvarsspill»
betyr imidlertid ikke at landslagssjefer som Ståle Solbakken og Gemma Grainger får nye retningslinjer.
– Jeg har pratet mye med Ståle om det her. Landslagstrenerne skal selvsagt gjøre jobben sin. Fra mitt ståsted handler det om å sette fokus på det. Ståle har fullt fokus på sin jobb, og dette har ingenting med det å gjøre, men det er noe vi ønsker å sette fokus på, fra forbundets side, nettopp for å få opp forbilder, gjøre dette kult og vise at det er en viktig del av fotballen, sier Løken.
LINK: les hele art: nettavisen.no/sport slår-alarm
Åge Hareide på banen
Overfor nettavisen.no utdyper Hareide hvorfor han mener Norge ikke makter å utvikle midtstoppere på samme nivå som da Rune Bratseth, Ronny Johnsen og Henning Berg var på sitt beste.
– Jeg tror det er sammensatt. Det har med underlag å gjøre, med tanke på å dyrke fram spillere som kan håndtere én mot én på kunstgresset, forteller han til Nettavisen.no
Hareide kaller det en trend at man har prioritert å utvikle offensive spillere, men påpeker at man ikke må glemme at en forsvarsspiller primært er nettopp det – en forsvarsspiller.
LINK:les mer nettavisen.no/sport
Fotballpresident Lise Klaveness er enig i at noe, på et eller annet tidspunkt, har noe gått tapt i norsk fotball.
–Det er veldig bra at vi blomstrer offensivt. Det var etter 90-tallet at vi kom litt til en «dead end» både på herre- og kvinnesiden i at vi var veldig organisert og strukturert og hadde mange gode forsvarsspillere i verdensklasse, så fikk vi liksom ikke til gjennombruddet skikkelig, vi fikk ikke til angrepsspillet, og så kom det en reaksjon på det, som kanskje har ført til at vi har glemt, sier hun til LINK: nettavisen.no/sport
Kollektiv samhandling (vår avrunding)
Forsvarsspillet har vært et av temaene i alle år etter at «Drillo epoken» tok slutt på med Nils Johan Sem og EM i år 2000. Siden da har ikke Norge vært i et EM, VM mesterskap. Det hjelper ikke å score mål hvis det svikter i forsvar, noe som har vært utpreget de siste årene.
Fotball handler fortsatt om kollektiv samhandling i laget, for å vinne kamper og hindre scoringer imot. Det innebærer at samtlige spillere, fra keeper til «ytre venstre» må ta ansvar for å forsvare seg, likens når man er i angrep.
Historisk har det alltid blitt satt fokus på de som scorer mål og avgjør kamper som oftes er spisser og midtbanespillere.
Som eksempel er det vel de offensive spillerne,
Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Antonio Nusa og Oscar Bobb som oftest preger nyhetsbildet.
I forsvars rekka er det først og fremst keeperen som kan få samme fokus, når han med sine «kjemperedninger» hindrer tap. Mer sjeldent fremheves midtstoppere, side backer i samme grad.
Men dette er det vel trenere og ledere på de ulike nivåene i norsk fotball som må være med å ta tak i, gjennom motivasjon og fremhevelse at alle er like viktige i fotballspillet.
Det er med spenning vi ser frem til privatkampene mot Kosovo 5.juni og Danmark 8.juni om det skjer bedring i den defensive delen til vårt A-landslag, og at det ender med seier?